21 Μαρτίου 2007

Στοματικά διαλύματα

ΕΡΩΤΗΣΗ: τα διάφορα στοματικά διαλύματα που κυκλοφορούν στο εμπόριο βοηθούν πραγματικά στην υγιεινή του στόματος;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Κυκλοφορεί ένα μεγάλο φάσμα στοματικών διαλυμάτων. Ορισμένα από αυτά εξυπηρετούν κυρίως στο να αυξήσουν τα κίνητρα και τη διάθεση για βούρτσισμα, διότι αφήνουν μια παροδικά δροσερή αναπνοή. Σε καμία όμως περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν μία οδοντόβουρτσα στον καθαρισμό των δοντιών. Θα πρέπει να χρησιμοποιούνται πάντοτε σε συνδυασμό.Κάποια άλλα στοματικά διαλύματα φάνηκε ότι είναι πιο αποτελεσματικά στη μείωση των μικροβίων που υπάρχουν στη στοματική κοιλότητα. Αυτά όμως είναι πιο εξειδικευμένα και κατά κανόνα θα πρέπει να χρησιμοποιούνται σε ειδικές περιπτώσεις και για διάρκεια λίγων εβδομάδων, διότι η μακροπρόθεσμη χρήση τους επί καθημερινής βάσης μπορεί να προκαλέσει μία σειρά από ανεπιθύμητες ενέργειες στον οργανισμό.Πολλοί Οδοντίατροι θεωρούν ότι η χρήση μιας οδοντόκρεμας που περιέχει φθόριο επαρκεί για την υγιεινή του στόματος. Σε περιπτώσεις ουλίτιδας ή περιοδοντίτιδας, ξηροστομίας κ.λ.π., μπορούμε να συστήσουμε κάποιο ειδικό στοματικό διάλυμα για περιορισμένο χρονικό διάστημα.
ΕΡΩΤΗΣΗ: ποιες είναι οι ανεπιθύμητες ενέργειες των στοματικών διαλυμάτων;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: αυτές εξαρτώνται από τον τύπο, τη δόση και τη συχνότητα χρήσης ενός στοματικού διαλύματος. Η συστηματική χρήση διαλυμάτων που περιέχουν αλκοόλη για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό του στοματικού βλεννογόνου. Επίσης, έχει παρατηρηθεί εμφάνιση χρωστικών, ευαισθησία των δοντιών, απώλεια της αίσθησης της γεύσης και άλλα συμπτώματα.Πολλά διαλύματα περιέχουν φθοριούχο νάτριο, το οποίο αν ληφθεί ή καταποθεί σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσει προβλήματα. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να φροντίζετε να μην επιτρέπετε στα παιδιά τη χρήση τους, εκτός αν το έχει συστήσει ο Οδοντίατρος και πάντα υπό την επίβλεψή σας.Αν διαπιστώσετε οποιεσδήποτε ανεπιθύμητες ενέργειες από τη λήψη ενός στοματικού διαλύματος, διακόψτε την αμέσως και συμβουλευτείτε τον Οδοντίατρό σας.

Πέρα από τη στοματική υγιεινή, θα πρέπει να φροντίσετε ώστε να έχει ισορροπημένη διατροφή, απαλλαγμένη από μεγάλα ποσά ζάχαρης. Μην του "χορηγείτε" με ευκολία τσίχλες, καραμέλες, τσιπς και διάφορα παρόμοια προϊόντα. Ωθήστε το στο να αποφεύγει την κατανάλωση αεριούχων ποτών που περιέχουν ζάχαρη ή άλλες ουσίες που μπορούν κυριολεκτικά να καταστρέψουν τα δόντια του. Πάνω απ’ όλα, δώστε του εσείς το καλό παράδειγμα με το να αποφεύγετε τροφές και ποτά αυτού του είδους! Εξάλλου, οι παραπάνω κανόνες πρέπει να εφαρμόζονται και από τους ενήλικες προκειμένου να διατηρήσουν τα δόντια τους σε ικανοποιητική κατάσταση.