21 Μαρτίου 2007

Στοματική υγεία των παιδιών


Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς για τη στοματική υγιεινή των παιδιών τους.

Η φροντίδα της στοματικής υγιεινής των παιδιών, πρέπει να ξεκινά πολύ νωρίς. Τα πρώτα δόντια δημιουργούνται μεταξύ του 3ου και του 6ου μήνα της εγκυμοσύνης. Αυτός είναι ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο η διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα πρέπει να είναι πλούσια σε ασβέστιο.(Γαλακτοκομικά και ψάρια).
1)Βρεφική ηλικία.
Το μωρό γεννιέται με δόντια τα οποία όμως δε φαίνονται , γιατί καλύπτονται από τα ούλα τους.
Η λεγόμενη “ανατολή” των δοντιών του αρχίζει από τον 6ο μήνα της ζωής του. Μόλις εμφανιστούν τα πρώτα δοντάκια βουρτσίζετέ τα απαλά με μια μαλακή οδοντόβουρτσα με μικρή ποσότητα φθοριούχου οδοντόκρεμας.
Μέχρι 3 ετών ,το μωρό θα έχει εμφανίσει όλα του τα δοντάκια, τα οποία λέγονται “νεογιλά” και από 6 ετών και μετά αρχίζουν να δίνουν τη θέση τους στα πρώτα μόνιμα δόντια. Τα νεογιλά διατηρούνται στο παιδί έως και 10-12ετών.
2)Η σωστή αγωγή ξεκινά από το σπίτι.
· Η μίμηση είναι ο καλύτερος τρόπος για να μάθει το παιδί να βουρτσίζει τα δόντια του σωστά.Αρκεί βέβαια να εφαρμόζετε τον σωστό τρόπο βουρτσίσματος.
· Συνηθίστε το παιδί σας να βουρτσίζει τα δόντια του 2 φορές τη μέρα .
· Πάνω απ’ όλα επαινέστε το παιδί σας για την προσπάθεια που κάνει για τη στοματική του υγιεινή. Θαυμάστε τα καθαρά του δοντάκια.(Έτσι το ενθαρύνετε να συνεχίσει.)
· Μετά τα 6 τους χρόνια διδάξτε τους τη χρήση του οδοντικού νήματος.
· Μην αγνοείτε τη σημασία της προληπτικής οδοντιατρικής (επίσκεψη στον οδοντίατρο κάθε 6 μήνες και φθορίωσης των δοντιών.)
· Συμβουλευτείτε τον οδοντίατρο για την περίπτωση που το παιδί χρειαστεί ειδική ορθοδοντική θεραπεία.
· Να θεραπεύονται (όχι να εξαγάγονται) τα χαλασμένα νεογιλά , γιατί πρόσφατες έρευνες έχουν αποδείξει ότι ένα παραμελημένο τερηδονισμένο ( με πολφικές αλλοιώσεις) νεογιλό προκαλεί πολύ συχνά ανατολή τερηδονισμένου μονίμου δοντιού.
3)Συχνές ασθένειες των δοντιών μας.
1. Οδοντική Μικροβιακή Πλάκα. Ο μεγαλύτερος εχθρός των δοντιών και των ούλων . Η πλάκα είναι υπεύθυνη τόσο για την τερηδόνα όσο και για τις παθήσεις των ούλων , απομακρύνεται μόνο με τακτικό και σωστό βούρτσισμα των δοντιών.
2. Τερηδόνα.Η Τερηδόνα είναι η πάθηση που καταστρέφει τους σκληρούς ιστούς των δοντιών και αν δεν θεραπευθεί έγκαιρα, εξελίσεται και οδηγεί στην πλήρη καταστροφή του δοντιού.Αξίζει να σημειωθεί ότι η τερηδόνα ευθύνεται για το 40% περίπου των δοντιών που χάνονται.Σύμφωνα με τις σύγχρονες επιστημονικές αντιλήψεις, η οδοντική τερηδόνα οφείλεται στην αλληλεπίδραση διαφόρων παραγόντων οι οποίοι είναι:
· Τα μικρόβια της Οδοντικής Μικροβιακής Πλάκας, που σε συνδυασμό με τη ζάχαρη δημιουργούν όξέα.
· Το είδος και η συχνότητα κατανάλωσης ζαχαρωδών τροφών.
· Η ανθεκτικότητα αυτού του ιδίου του δοντιού.
4)Πέτρα-Ουλίτιδα-Περιοδοντίτιδα.
Αν η πλάκα δεν απομακρύνεται καθημερινά με το βούρτσισμα των δοντιών, μπορεί να ενασβεστιωθεί και να μετατραπεί σ’ένα σκλυρό στρώμα που ονομάζεται πέτρα (τρυγία) και αφαιρείται μόνο από τον οδοντίατρο. Η πέτρα ερεθίζει τα ούλα και ευνοεί την προσκόληση των μικροβίων και επομένως τη δημιουργία παθήσεων στα ούλα ( Ουλίτιδα - Περιοδοντίτιδα ),οι οποίες αν δεν θεραπευθούν οδηγούν στην χαλάρωση και την απώλεια των δοντιών.