21 Μαρτίου 2007

Λεύκανση Δοντιών


Έχουμε φτάσει πια σε μια εποχή που ένα ωραίο χαμόγελο είναι πολύ σημαντικό για την εμφάνιση και την προσωπικότητα του καθενός μας.
Η οδοντιατρική έχει προχωρήσει τόσο, που όλοι μπορούν να αποκτήσουν αυτό το προσόν χωρίς επιζήμια αποτελέσματα για την υγεία των δοντιών.
Το συνηθισμένο πρόβλημα και απαίτηση των περισσοτέρων είναι το χρώμα των προσθίων δοντιών. Τελευταία συζητιούνται πολύ ,διάφορες μέθοδοι λεύκανσης που άλλες απ' αυτές είναι ασφαλείς και άλλες όχι. Θεωρώ λοιπόν καθήκον μου, να σας ενημερώσω για τις μεθόδους αυτές.

Ο απλός καθαρισμός στο ιατρείο, μετά την αφαίρεση της πέτρας, συνοδευόμενος από γυάλισμα των δοντιών με ειδική πάστα και μικρολεύκανση με μηχάνημα εκτόξευσης σόδας, σαφώς καλυτερεύει την εμφάνιση των προσθίων δοντιών σας, αφαιρώντας όλες τις χρωστικές ουσίες που δημιουργούνται από το κάπνισμα, τον καφέ και τη γενικότερη διατροφή σας. Σας τονίζουμε ότι με τη μέθοδο αυτή δεν αλλάζουμε το βασικό χρώμα των δοντιών και σύντομα επανέρχεται στην αρχική του κατάσταση.

Η μια από τις μεθόδους λεύκανσης, γίνεται στο ιατρείο.
Κατά τη μέθοδο αυτή τοποθετείται, στα δόντια μια ουσία για μισή περίπου ώρα και τα δόντια ασπρίζουν αμέσως. Για ικανοποιητικά αποτελέσματα με τη μέθοδο αυτή , χρειάζονται συνήθως δυο με τρεις επισκέψεις στο ιατρείο . Πλεονέκτημα του τρόπου αυτού λεύκανσης είναι το γρήγορο αποτέλεσμά της και το γεγονός ότι είναι πιο απλή και σαφώς οικονομικότερη από τη δεύτερη. Μειονέκτημα που πρέπει να αναφέρουμε, είναι το γεγονός ότι το φάρμακο αυτό είναι αρκετά δυνατό και δημιουργεί ευαισθησία των δοντιών, που ορισμένοι πολύ ευαίσθητοι ασθενείς δύσκολα το ανέχονται . Σας διαβεβαιώνω όμως ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος να προκαλέσει μόνιμες βλάβες στην υγεία των δοντιών.

Με τη δεύτερη μέθοδο η λεύκανση γίνεται στο σπίτι το βράδυ.
Στο ιατρείο παίρνεται ένα μέτρο, και με το αποτύπωμα αυτό κατασκευάζεται ένα γύψινο ομοίωμα. Πάνω σ' αυτό με κατάλληλη διεργασία γίνεται ένας μαλακός νάρθηκας μέσα στον οποίο τοποθετείται ειδικό φάρμακο, που σας δίνεται από το ιατρείο και ο νάρθηκας φοριέται στο στόμα κάθε βράδυ περίπου για μια εβδομάδα. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι δεν ενοχλεί καθόλου τον ασθενή. Έτσι με την πάροδο των ημερών γίνεται σταδιακή λεύκανση των δοντιών μέχρι το χρώμα που εσείς θα κρίνεται ικανοποιητικό. Βασικό πλεονέκτημα της μεθόδου αυτής είναι ότι το φάρμακο αυτό είναι λιγότερο ισχυρό από αυτό της προηγούμενης μεθόδου και σίγουρα είναι ανεκτό από όλους τους ασθενείς.

Πρέπει να αναφέρουμε τελειώνοντας ότι σε ορισμένες παθολογικές καταστάσεις χρωματισμού των δοντιών, δεν επιτυγχάνεται λεύκανση με καμία μέθοδο.

Ένα επίσης συνηθισμένο φαινόμενο δυσχρωμίας είναι το αποτέλεσμα κάποιων ενδοδοντικών θεραπειών (απονευρώσεων). Υπάρχει ειδικός τρόπος, ακίνδυνος και πολύ αποτελεσματικός για επαναφορά του χρώματος στην αρχική του κατάσταση.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση που η λεύκανση δεν αποδώσει αποτέλεσμα ικανοποιητικό, το επόμενο στάδιο πριν την κάλυψη με θήκη είναι ή όψεις, κατά τις οποίες καλύπτουμε το δόντι με ένα λεπτό στρώμα ρητίνης ή πορσελάνης και πετυχαίνουμε όποια απόχρωση θέλουμε.